Uitzending Gemist Omroep GLD
v1.4.183.re0ed6a2c5d

Gewapend met een grijpstok, afvalzak en een geel hesje trekken ze door Ederveen. Een groep vrijwilligers die afval raapt. Blikjes, flesjes, papiertjes en zelfs onkuise voorwerpen. Ze vinden alles langs de wegen en in de natuur. En de laatste tijd vinden ze ook steeds meer mondkapjes.

Veel vrijwilligersorganisaties of verenigingen hebben er wel zo iemand. Een vrijwilliger die altijd klaarstaat. Zo ook bij de voetbalvereniging van Opheusden, daar hebben ze Jannie.

Van vetplantjes tot dahlia's en zelfgekweekte skavola; inwoners van Beusichem weten wel raad met een verzoek om plantjes voor het grasveld bij de St.Joannes de Doper kerk. Predikant Leendert Jan van Lingen is er maar wat blij mee.

Een kaartje op je verjaardag, als je dierbare is overleden of een bezoekje als je ziek op bed ligt. Adriaan uit Heukelum zorgt ervoor. Hij weet van iedereen in de kleine stad de verjaardag, speciale gebeurtenissen en ook wanneer mensen zijn overleden. Hij houdt het allemaal bij en stuurt iedereen een lief kaartje. Het hele jaar door.

Een stoet van zo'n vijftien scootmobiels met daartussen enkele fietsers. Elke twee weken trekt Willem eropuit met scootmobielclub de 'Krakende Wielen' uit Hedel. Samen met zijn vrouw zette hij de club op, en intussen zijn ze al met velen.

Jolanda en Martien de Wilt uit Alem zagen in juni vorig jaar hun huis en schuur in vlammen opgaan. Ze kwamen op tijd weg, maar konden niets meenemen. Ze zaten ineens zonder huis en zonder spullen. Maar dankzij hun dorpsgenoten duurde dat niet lang. Iets meer dan een jaar later wordt er alleen nog gewerkt aan de nieuwe keuken.

Een bed & breakfast in combinatie met dagbesteding. Dat was het plan van Marian Klievink toen ze zo'n twaalf jaar terug in Batenburg kwam wonen. Het pakte uiteindelijk iets anders uit dan gepland, maar inmiddels is haar dagbesteding 'Oma Pietje' een begrip in het dorp.

Het wordt het mooiste plekje van Heumen genoemd: de boerderijtjes aan de Vosseneindseweg. In één van die boerderijtjes woont Nelly van Elferen (84) al haar hele leven. Blijkbaar dus op het mooiste plekje. "Daarom ga ik ook niet weg!"

Ga je weg in eigen land dit jaar? Bekijk dan eens de vele kastelen die in Gelderland te vinden zijn. Je mag dan vooral het Achterhoekse Vorden niet overslaan. 

Na een lange wandeling even wat verkoeling zoeken in een beekje lijkt lang zo gek nog niet. Je kan echter wel vergezeld worden door een grote snoek.

Bijen en hommels zijn belangrijk in onze wereld. Maar toch is er zoveel gif te vinden, dat ze het moeilijk hebben. 

Wanneer een Kieviet geboren wordt moet hij direct voor zichzelf zorgen. Daarom kan het maar zo zijn dat je een jonge kieviet vindt in de natuur. 

In Het Binnenveld vlak bij Wageningen is een nieuw natuurgebied ontwikkeld. Boerenland is omgetoverd tot natuur, en de boeren en burgers betaalde mee. 

Bijna iedereen maakt wel eens een rondje door de natuur. Maar al dat wandelen, fietsen en rijden doet de natuur niet altijd goed. Daarom zijn sommige gebieden afgesloten voor bezoekers. Zo ook op de Veluwe, en dat is helemaal niet zo erg.

Het is een zielig gezicht, de botten van een hert in het bos. Maar het is de kringloop van de natuur: van edelhert tot voeding voor andere dieren.

Veel moerassen bij rivieren in Nederland zijn uitgedroogd. Met het gevolg dat de natuur verdwijnt. Maar in Gelderland, bij de Gelderse Poort, wordt het moeras weer hersteld. En dat is goed nieuws voor de otter.

Het ziet er wat zielig uit, zo'n vogel vast in een net. Maar in de Ooijse Graaf gebeurt het vaker, om zo de vogels te tellen en te kunnen ringen.

Bomen kappen om de natuur te herstellen. Het klinkt gek, maar is in de moerassen wel nodig. In de Ooijse Graaf bij Nijmegen heeft Staatsbosbeheer veel bomen weggehaald.

Al tientallen jaren zorgt een boomgaard in Culemborg ervoor dat armen een extraatje krijgen. Vroeger was de boomgaard eigendom van de Katholieke kerk, nu heeft het Geldersch Landschap & Kastelen (GLK) het overgenomen.

Het is misschien wel één van de duurste verdedigingswerken uit de Nederlandse geschiedenis, zeker als je weet dat het maar drie keer is gebruikt. Langs de rivieren loopt de Nederlandse Waterlinie. Een lang verdedigingswerk wat onder water kon worden gezet om de vijand tegen te houden. De restanten zijn nog steeds te vinden, maar wel tussen de prachtige natuur.

Steeds meer boeren proberen hun weiland natuurvriendelijk te maken. Tot grote vreugde van Natuurmonumenten. 

De Wulp, een bijzondere weidevogel, voelt zich thuis in de Uiterwaarden bij Brummen. Het dier leeft er al een tijdje, en wie goed kijkt kan 'm spotten.